Per què el 25 de maig es el “Dia de l’Orgull Friki” (també conegut com el Dia de la Tovallola)?

Avui, 25 de maig, els anomenats “frikis” (que bé podrien denominar-se sèriefils, cinèfils, fans de la cultura de gènere culturalment dispersos) celebrem el “Dia de l’Orgull Friki“, i amb aquest article volem explicar-vos d’on surt aquesta celebració i el perquè.

El primer que cal explicar, i que molt poca gent sap, és que aquesta celebració és completament invenció espanyola, i que té una data molt concreta, l’any 2006.

El 25 de maig de 2006 va ser el dia escollit per un blogger anomenat “Senyor Buebo”, autor del llibre “Orgulloso de ser Friki“, que va organitzar una celebració friki presencial a Madrid. Davant el bon acolliment de l’activitat, cada 25 de maig els frikis espanyols ho celebrem organitzant diversos actes repartits per tota la gografia.

Però aquesta data no és per casualitat, ni es va escollir a l’atzar, ni va ser el resultat en llançar dos daus de 10 cares (2D10).

El 25 de maig coincideix amb tres dates frikis molt importants.

  • El 25 de maig de 1977 va ser l’estrena, en USA, de la primera pel·lícula de Star Wars (Episodi IV).
  • El 25 de maig també es commemora el Dia de la Tovallola (en honor a Douglas Adams i la seva obra La Guía del Autoestopista Galáctico).
  • Finalment, el 25 de maig també és el dia de la rebel·lió en Treacle Mini Road, un carrer molt famós de la saga Mundodisco, de Terry Pratchett.

Unes anotacions sobre el “Dia de la Tovallola”…

El Dia de l’Orgull Friki és completament necessari i imprescindible portar una tovallola damunt, com a homenatge a l’obra de Douglas Adams La Guía del Autoestopista Galácti. És un dels fets més característics de l’obra, ja que tot bon autoestopista galàctic ha de portar-la sempre damunt.

“La Guía del autoestopista galáctico tiene varias cosas que decir respeto a las toallas. Se dice que una toalla es el objeto de mayor utilidad que puede poseer un autoestopista interestelar. En parte, tiene un gran valor práctico: uno puede envolverse en ella para calentarse mientras viaja por las lunas frías de jaglan Beta; se puede tumbar uno en ella en las refulgentes playas de arena marmórea de Santraginus V mientras aspira los vapores del mar embriagador; se puede uno tapar con ella mientras duerme bajo las estrellas que arrojan un brillo tan purpúreo sobre el desierto de Kakrafun; se puede usar como vela en una balsa diminuta para navegar por el profundo y lento río Moth; mojada, se puede emplear en la lucha cuerpo a cuerpo; envuelta alrededor de la cabeza sirve para protegerse de las emanaciones nocivas, o para evitar la mirada de la Voraz Tía abuela Bugblatter de Traal (animal sorprendentemente estúpido, supone que si uno no puede verlo, él tampoco lo ve; es tonto como un cepillo, pero voraz, muy voraz); se puede agitar la toalla en situaciones de peligro como señal de emergencia, y, por supuesto, se puede secar uno con ella si es que aún está lo suficientemente limpia.”

T'ha agradat? Comparteix-lo!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Mireia Blasco

Actriu, cantant i directora de teatre ( i deribats).

Amant del cinema i les séries fantàstiques i defensora de causes perdudes.

Amb ella parlarem de una de les seves passions, les músiques de pel.lícula a la seva secció “Això em sona!” entre altres Frikitemes…

Sergio Nieto

"El Último Critico"

Ex-piloto de combate que intenta realizar críticas de cine.

Amante de las películas sin complicaciones, fanático del terror y basura cinematográfica.​

Sergi Giró

"Filiprim"

Resident a Central City, entès en el nostre amistós i veí aràcnid, membre de la resistència des del 75, devorador de còmics, novel·les de ciència ficció i similars.​

Sergi Toboso

Organitzador i dinamitzador d’activitats frikis, amant dels jocs de taula i dels jocs de rol.

Molt orgullós de definir-se com trekkie, warie, whovian, gater, frakker i moltes més paraules rares.​

Martí Llesta​

El último bibliotecario libre de la Horda; ex jugador de Magic y GM de Strombringer a ratos libres; álter ego de Chichén Boy.

Y cazador de setas.​

Marcos Fdez.

"Mafdes"

Cinèfil, sèriefil i friki.

Ideal per acompanyar unes croquetes.

Si s’aburreix fa fotos i curts.​

Laura Narvaez

"Selphy"

Amant dels videojocs, manga, jocs de taula.

Cosplayer.

Sempre buscant nova gent a qui enganxar als seus vicis i frikades.​

Graciela

"Noiralei"

Nascuda l’any 1990, seguidora de Batman des de les series animades, mai viuria a Gotham per raons òbvies.

Fan del còmic i del manga des de que va aprendre a llegir.

Cosplayer, historiadora amateur i recreadora històrica.

Francesc Llopis

"Franchu"

Humorista gràfic, dibuixant, friki i llibreter de La Bookman Llibreria de Figueres.

Apassionat de les bones aventures i entusiasta dels viatges interdimensionals experimentats amb la lectura i el cinema.

Arnau Bernet

"El Veterinari Friki"

Dibuixant fracassat, veterinari realitzat i friki practicant.

Apassionat del mon del còmic, els jocs de rol i els jocs de taula. Sent una particular atracció per les pel·lícules de sèrie B de monstres impossibles.

Fanàtic de la obra i miracles de Sygourney Weaver de la que encara espera poder invitar-la a un cafè quan vingui per l’Alt Empordà.