Valoració general:

4.5/5

Lectura recomanada; Dune

1965, fa més de 50 anys!

Aquesta és la data en què l’escriptor de ciència-ficció Frank Herbert va escriure el seu primer llibre de la saga Dune, guanyador d’un premi Nèbula i un premi Hugo.

Si fins al moment tota la literatura de ciència-ficció publicada estava exclusivament basada en grans avanços tecnològics, o en grans coets que podien portar-te més enllà de les estrelles, en aventures viscudes entre éssers robòtics i cibernètics o la població alienígena de Mart i similars, Frank Herbert va aportar certa frescor al gènere, deixant de banda els aspectes anteriorment comentats i centrant la seva aventura en aspectes més relacionats amb l’ecologia, la religió, la cultura racial i la humanitat.

Amb el temps, el primer llibre tindria una segona i una tercera part. L’èxit de la saga portaria un quart, i el fill de l’autor, n’aportaria un parell més.

El desert d’Arrakis, els grans Cucs de Sorra i l’Especia sempre han meravellat a lectors, i també a creadors. Diversos han estat els videojocs inspirats en Dune, i diversos han estat també els intents (uns de més encertats que d’altres) de portar el món de Dune, la lluita entre la Casa Atreides i la Casa Harkonnen, a la petita i gran pantalla.

El projecte cinematogràfic més recent, tot i que estava planificat per estrenar-se el passat desembre de 2020, ha estat ajornat a l’octubre de 2021, de nou, per la situació amb la COVID-19 i l’estat global dels cinemes i les estrenes.

Aquí podeu veure el tràiler de la pel·lícula Dune, produïda per Warner Bros i Legendary Pictures, dirigida per Denis Villeneuve, amb música del gran Hans Zimmer, i amb la presència de grans actors i actrius com Timothée Chalament, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Stellan Skarsgard, Charlotte Rampling, Javier Bardem, Zendaya, Josh Brolin, Dave Bautista, Jason Momoa, entre d’altres.

Però al que vaig, que això se suposa que és una ressenya literària…

Tot hi haver jugar en el seu dia al gran joc d’estratègia en temps real Dune II, i conèixer de forma general la trama, no havia llegit mai la novel·la. Li vaig voler posar remei fa unes setmanes, havent de decidir si comprar la novel·la Dune de la línia Debolsillo (Penguin Random House), l’edició il·lustrada de Nova, o l’adaptació a novel·la gràfica publicada per Norma Editorial.

Finalment em vaig decantar per la novel·la, però no descarto comprar també la novel·la gràfica.

Que dir de la novel·la? Doncs una mica el que ja he comentat. És una història que deixa fora els convencionalismes propis del gènere de l’època, que aposta per una història on elements com la religió, la cultura d’un poble, l’ecologia i la corrupció política prenen especial protagonisme. Tot i que no es deixen de banda aspectes més relacionats amb la ciència-ficció (com naus espacials, manipulació genètica, escuts personals, etc…) la història, almenys per mi, és més fantasia espacial que no pas ciència-ficció.

La història tracta bàsicament de la traïció de la Casa Harkonnen cap a la Casa Atreides després de perdre el control feudal del planeta Arrakis, el planeta més valuós de l’univers per una sola cosa, l’Especia, una droga que allarga la vida. L’hereu de la Casa Atreides, juntament amb la seva mare, hauran de sobreviure en un planeta desèrtic del tot hostil.

100% recomanat si us agraden les grans històries èpiques d’aventures, fantasia i ciència-ficció.
100% recomanat si com jo, mai havies entrat en profunditat al món de Dune d’en Frank Herbert.

T'ha agradat? Comparteix-lo!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Mireia Blasco

Actriu, cantant i directora de teatre ( i deribats).

Amant del cinema i les séries fantàstiques i defensora de causes perdudes.

Amb ella parlarem de una de les seves passions, les músiques de pel.lícula a la seva secció “Això em sona!” entre altres Frikitemes…

Sergio Nieto

"El Último Critico"

Ex-piloto de combate que intenta realizar críticas de cine.

Amante de las películas sin complicaciones, fanático del terror y basura cinematográfica.​

Sergi Giró

"Filiprim"

Resident a Central City, entès en el nostre amistós i veí aràcnid, membre de la resistència des del 75, devorador de còmics, novel·les de ciència ficció i similars.​

Sergi Toboso

Organitzador i dinamitzador d’activitats frikis, amant dels jocs de taula i dels jocs de rol.

Molt orgullós de definir-se com trekkie, warie, whovian, gater, frakker i moltes més paraules rares.​

Martí Llesta​

El último bibliotecario libre de la Horda; ex jugador de Magic y GM de Strombringer a ratos libres; álter ego de Chichén Boy.

Y cazador de setas.​

Marcos Fdez.

"Mafdes"

Cinèfil, sèriefil i friki.

Ideal per acompanyar unes croquetes.

Si s’aburreix fa fotos i curts.​

Laura Narvaez

"Selphy"

Amant dels videojocs, manga, jocs de taula.

Cosplayer.

Sempre buscant nova gent a qui enganxar als seus vicis i frikades.​

Graciela

"Noiralei"

Nascuda l’any 1990, seguidora de Batman des de les series animades, mai viuria a Gotham per raons òbvies.

Fan del còmic i del manga des de que va aprendre a llegir.

Cosplayer, historiadora amateur i recreadora històrica.

Francesc Llopis

"Franchu"

Humorista gràfic, dibuixant, friki i llibreter de La Bookman Llibreria de Figueres.

Apassionat de les bones aventures i entusiasta dels viatges interdimensionals experimentats amb la lectura i el cinema.

Arnau Bernet

"El Veterinari Friki"

Dibuixant fracassat, veterinari realitzat i friki practicant.

Apassionat del mon del còmic, els jocs de rol i els jocs de taula. Sent una particular atracció per les pel·lícules de sèrie B de monstres impossibles.

Fanàtic de la obra i miracles de Sygourney Weaver de la que encara espera poder invitar-la a un cafè quan vingui per l’Alt Empordà.